Esraa

Was ze in Nederland geboren, dan had ze Pluk van de Petteflet wellicht al ontelbare keren voorgelezen aan haar leerlingen. Haar wieg stond in Syrië en ze is daar leerkracht geworden. Na haar vlucht naar Nederland is Esraa haar droom achterna gegaan om hier ook weer voor de klas te kunnen staan. Zelfregie liet haar inzien dat ze een zelfstandige vrouw is en er ook mag zijn. Lees verder >>

Natuurlijk is ze wel een beetje zenuwachtig voor de fotoshoot, maar niet meer zo erg als eerst. Met het boek van Pluk van de Petteflet in haar handen poseert Esraa voor de foto die tijdens de expositie aan Helmond getoond zal worden. Esraa heeft het beroemde kinderboek in haar handen omdat ze werkte als vrijwilligster op Kindcentrum de Westwijzer en daar graag uit boekjes voorlas.

Esraa vluchtte in 2016 van Syrië met haar gezin – zijzelf, haar (inmiddels ex-)man en twee jonge kinderen – naar Nederland. In Helmond probeerden ze weer een bestaan op te bouwen. Omdat Esraa benieuwd is welke mogelijkheden er voor haar zijn in Helmond en nog wel wat zelfvertrouwen kan gebruiken, sluit ze aan bij de training ‘Level Yourself’ van LEVgroep. Ze doet inspiratie op en krijgt inzicht in vrijwilligerswerk. Ook maakt ze daar kennis met het begrip zelfregie; het geven van richting aan je leven, ook op momenten waarop je een beroep op anderen moet doen voor steun.

De training geeft haar veel inzichten, waaronder ook het inzicht dat haar taalniveau nog onvoldoende is om zelfstandig ergens aan de slag te gaan. Via de training komt Esraa meer te weten over het Stadsleerbedrijf en maakt een afspraak voor een intake. Samen met haar taalmaatje Hanneke– ze is al actief begonnen met het leren van de Nederlandse taal – komt ze naar de eerste kennismaking en vertelt over zichzelf. In Syrië werkte Esraa als leerkracht Engels en ze droomt ervan om hier ook weer als juf voor de klas te staan.

Via het Stadsleerbedrijf kan ze de weg naar die droom beginnen als overblijfvrijwilliger bij Kindcentrum de Westwijzer. Ze wordt er begeleid door een HBO-coach en wijkhuisbeheerder Pierre en heeft het er al snel naar haar zin. Afgesproken wordt, dat wanneer het goed gaat bij het overblijven, ze ook in de klas mag gaan ondersteunen. Vanaf het begin is Esraa leergierig en enthousiast en het duurt dan ook niet lang tot ze ook in de klas te vinden is. Daar komt ze tot haar recht; haar pedagogische kwaliteiten worden ook opgemerkt door de schooldirecteur. “Mijn zelfvertrouwen groeide toen echt en ik leerde ook veel over Nederlandse scholen en cultuur. Doordat ik zoveel contact had met Nederlanders leerde ik de taal ook sneller.” 

Gedurende het traject wordt er samengewerkt met het netwerk van Esraa; haar taalmaatje, HBO-coach van het Stadsleerbedrijf en Participatiecoach van Senzer. Samen hebben ze haar ondersteund bij het behalen van haar persoonlijke doelen en het regelen van diverse zaken.

Een jaar na haar eerste werkdag bij de overblijf start Esraa met de MBO 4 opleiding Onderwijsassistent en loopt stage bij een basisschool in Helmond.

Nu, één jaar na het eindigen van het traject, geeft Esraa aan hoe belangrijk het traject bij het Stadsleerbedrijf voor haar is geweest: “Ik kan mijzelf weer zien als zelfstandige vrouw die er mag zijn”.

Ik kan zelf de regie pakken over mijn leven. Ik ben trots op mijzelf en op wat ik al heb bereikt.”

Ze heeft ondertussen, samen met haar zonen, de Nederlandse nationaliteit gekregen en haar plek gevonden.