Filimon

Jong nog, maar o zo (weg)wijs inmiddels in Helmond. En of dat een uitdaging is, voor een Eritrese vluchteling die alleen zijn moeder achterna reisde. Vrijwilligerswerk heeft hem veel gebracht: beheersing van de Nederlandse taal, een netwerk, maar bovenal het zelfvertrouwen dat nodig was om te kunnen komen waar hij nu is. Filimon helpt inmiddels andere nieuwkomers in Helmond om de weg in zijn stad te vinden. Lees verder >>

Filimon is inmiddels welbekend binnen het Stadsleerbedrijf. Deze jonge Eritrese man (22) werkt sinds 2018 hard aan zijn toekomst in Nederland door het doen van vrijwilligerswerk.

Sinds 3,5 jaar woont Filimon in Helmond samen met zijn moeder. Zij was al eerder gevlucht uit Eritrea, hij kwam later via gezinshereniging ook naar Nederland. Al snel na zijn aankomst begon Filimon zijn leven hier in Helmond op te bouwen. Hij startte met de Inburgering op A1 niveau en om sneller de taal te kunnen leren meldde zijn Participatiecoach van Senzer hem aan bij het Stadsleerbedrijf. Omdat zijn taalniveau nog erg laag was startte hij bij het KlussenTeamBuiten (KTB). In groepsverband, onder leiding van voorman Samer, werkte hij samen met andere statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) wekelijks bij kwetsbare inwoners in de tuin. Het vrijwilligerswerk bood structuur, contact met anderen in dezelfde situatie en de mogelijkheid om de taal te leren en Helmond te leren kennen. Het leren van de taal was moeilijk. Om te oefenen moet je durven om fouten te maken en om het te zeggen als je iets niet begrijpt. In het begin zei ik vaak maar gewoon ‘ja’ als iemand iets zei of vroeg.” Door het werk bij KTB ontmoette Filimon inwoners uit Helmond en andersom. Onbekend maakt onbemind en door dit project ontmoeten mensen elkaar, die voorheen alleen van elkaar hadden gehoord uit het nieuws.

In 2019 haalt Filimon zijn eerste certificaat bij het Stadsleerbedrijf. Hij blijft nog werken bij KTB, omdat dit hem helpt om de Nederlandse taal en werknemersvaardigheden te leren. Hij wordt hierbij ondersteund door HBO-coaches en de coördinator. Daarnaast blijft Filimon ook de wekelijkse taallessen van Monique (Werkvloertaal) volgen, die hij al sinds het begin trouw volgt.

Dat Filimon zelf de regie pakt over zijn toekomst blijkt wel als hij zelf aangeeft klaar te zijn voor een volgende stap. “Ik wil graag een technische opleiding gaan doen, maar weet dat mijn Nederlands taalniveau daar nog niet goed genoeg voor is.” Hij wil vrijwilligerswerk gaan doen wat hem voorbereidt op een opleiding Elektrotechniek en start via het Stadsleerbedrijf bij het Home Computer Museum. Hij mag hier als vrijwilliger helpen en meekijken bij het maken en repareren van computers. Om nog extra aan zijn Nederlandse taal te werken ontvangt hij ook gasten en leidt hen rond door het museum. Ook leert hij steeds meer over de Nederlandse gebruiken. Ook in dit traject wordt Filimon gecoacht door een HBO-coach. Hij is en blijft gemotiveerd, ondanks de Corona maatregelen. Doordat er steeds goede afstemming is met zijn Participatiecoach van Senzer kan Filimon tijdig de juiste vervolgstappen blijven zetten. Zo behaalt hij een heftruckcertificaat en worden de mogelijkheden van een opleiding besproken voor na de Inburgering.

Inmiddels werkt Filimon via het Stadsleerbedrijf als vrijwilliger bij Super Sociaal in de winkel, waar hij het erg naar zijn zin heeft. “Ik vind het leuk dat ik hier zoveel contact heb met zoveel verschillende mensen. Hier kan ik weer nog meer oefenen met de Nederlandse taal.” Hij werkt hard aan de weg om zijn doel te kunnen bereiken: elektricien worden. De Inburgering op A2 niveau heeft hij bijna klaar. Volgend jaar hoopt hij aan de opleiding te kunnen starten. Bij elke werkplek heeft Filimon zich weer op een ander niveau zich verder kunnen ontwikkelen.

Voor de toekomst hoopt Filimon een eigen woning te kunnen vinden in Helmond, want dat is toch ook wel zíjn stad geworden. Hij kent er inmiddels veel mensen, hij sport er, heeft er zijn weg gevonden en helpt als maatje nieuwkomers hun weg te vinden. Filimon: “Als je het wil, kun je het.”