Sandy en Jan Pieter (Senzer)

Vanuit hun rol als Participatiecoach, in dienst van werkbedrijf Senzer, zijn zij verwijzers van het eerste uur. Bij de start van het Stadsleerbedrijf waren Sandy en Jan Pieter het aanspreekpunt voor alle statushouders. Met het belang van hun cliënten voorop hebben ze een belangrijke bijdrage geleverd aan de vooruitgang van het Stadsleerbedrijf. De komst van het KlussenTeamBuiten is daar een mooi voorbeeld van. Lees verder >>

Een traject bij het Stadsleerbedrijf begint vaak bij een verwijzer; een organisatie die een inwoner begeleidt en samen in overleg met die inwoner heeft besloten dat vrijwilligerswerk met begeleiding de volgende stap voor hem/haar is. Vanaf de start van het Stadsleerbedrijf, vijf jaar geleden, is Senzer één van die organisaties. Participatiecoaches Jan Pieter van Bokhoven en Sandy van der Plas zijn doorverwijzers van het eerste uur en hebben een belangrijke rol gespeeld de afgelopen vijf jaar.

Destijds, als Participatiecoach Maatschappelijke Deelname Statushouders waren zij het aanspreekpunt voor alle statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) bij het Stadsleerbedrijf. Ammar en Achmad (zie foto) waren één van de eerste deelnemers die respectievelijk door Jan Pieter en Sandy werden aangemeld. “Het Stadsleerbedrijf was toen (en is nog steeds) een laagdrempelige optie voor deze doelgroep. Er werd altijd vanuit de persoon gedacht: Wat kan iemand? Wat wil iemand? Dat was een nieuwe manier van werken, herinnert Jan Pieter zich.

Die lange termijn visie, uitgaande van eigen interesses en ambities, bracht Ahmad bij het Beginstation. Hij ging daar als vrijwilliger aan de slag in de richting van ICT. Zijn taalniveau was voldoende om zelfstandig bij een organisatie aan het werk te gaan, maar nog niet voldoende voor betaald werk in de richting van zijn ambities. Het Beginstation paste helemaal bij zijn mogelijkheden en toekomstplan. Lees hier het hele verhaal van Ahmad.

Het taalniveau van Ammar was nog niet voldoende om zelfstandig ergens aan het werk te gaan, daarom startte hij een traject als vrijwilliger bij Zorg en Gemak. Hier werkte hij in groepsverband samen met andere vrijwilligers waar ze de was streken van kwetsbare inwoners. In Syrië was Ammar afgestudeerd als Accountant. Werkzaamheden zoals strijken sluiten nou niet direct aan op die achtergrond, maar omdat nieuwkomers zoals Ammar vaak weer vanaf ‘nul’ moeten beginnen was dit toch een goede plek voor hem om te starten. Hij oefende er de Nederlandse taal, leerde over de normen en waarden en wat het inhoudt om in Nederland te werken. Dat alles gebeurde in een veilige sfeer die Ammar nodig had om zich te kunnen ontwikkelen richting zijn volgende stap. Ammar is nu vrijwilliger in de zorg.

Zoals alle deelnemers bij het Stadsleerbedrijf werden Ammar en Ahmad ook begeleid door een HBO-coach. “Zij kunnen het dagelijkse aanspreekpunt zijn en die intensieve begeleiding bieden die deze deelnemers nodig hebben. Dat is echt een toegevoegde waarde. Ook de rol van het certificaat aan het einde van het traject is ook erg belangrijk. Het geeft een positieve stimulans en een boost voor het zelfvertrouwen. De deelnemers krijgen erkenning, worden gewaardeerd en “doen daardoor mee”, vertelt Sandy.

Naast een doorverwijzende rol, vervulden Sandy en Jan Pieter ook een signalerende rol. Toen in 2017 een groter aantal statushouders nieuw in Helmond kwam wonen, zochten zij de samenwerking met LEVgroep en het Stadsleerbedrijf op. Deze grote groep was moeilijk te plaatsen bij organisaties, vanwege de vele individuele begeleiding die zij nodig zouden hebben, met als gevolg dat zij nergens aan het werk konden komen. Uit een samenwerking tussen Senzer, LEVgroep en Werkvloertaal is toen als oplossing hiervoor het KlussenTeamBuiten (KTB) ontstaan. In groepsverband werken statushouders in de tuintjes van kwetsbare inwoners en aanvullend krijgen zij wekelijks taalles via Werkvloertaal. Net als het KTB bestaat de intensieve samenwerking met de Participatiecoaches van Senzer nog steeds. Sandy: “Wij nemen inmiddels ook gewoon de ‘artiesteningang’ van het Stadsleerbedrijf.”