(de) Weg van de Wasbox

In de grote stad Helmond wonen veel mensen. De één heeft hulp nodig en de ander kan dat bieden. De ander heeft hulp nodig en de één kan dat weer bieden. Dagelijks leveren deelnemers en reguliere vrijwilligers diensten van Zorg en Gemak aan kwetsbare mensen. Die mensen kunnen daardoor langer zelfstandig blijven wonen. En die andere mensen, – die strijken en de boodschappen doen – die leren en doen (weer) mee. Lees verder >>

Hieronder leest u het verhaal van Bert (vrijwilliger bij Zorg en Gemak) en het verhaal van Claudia (inwoner en klant van Zorg en Gemak).

Het verhaal van Bert

Bert Haazen is 52 jaar, chauffeur bij Zorg en Gemak en woont onder begeleiding in Brandevoort. Hij haalt bij mensen thuis de strijkwas op. Deze wordt vervolgens gestreken en teruggebracht. Bert doet dit al 8 jaar en staat altijd voor LEVgroep klaar. In zijn vrije tijd kijkt hij graag voetbal op televisie. We interviewden Bert en zijn coördinator Albert.

Hoe kwam Bert bij LEVgroep?
Voordat hij bij LEVgroep kwam, werkte Bert bij een bedrijf waar hij allerlei schroefjes in elkaar moest zetten. Dit lag hem niet zo en toen werd hij naar LEVgroep doorverwezen. Hij is naar binnen gelopen en heeft gevraagd of zij iets hadden wat bij hem zou passen. Op deze manier is het balletje gaan rollen en is hij begonnen met het chauffeurswerk.

Zorg en Gemak is vier dagen per week actief. Er zijn tien chauffeurs en deze werken allemaal één keer in de week, Bert is de enige chauffeur die meerdere ritten rijdt. Hij werkt ongeveer acht uur per week bij Zorg en Gemak. Maar als er extra klusjes zijn, komt hij deze graag doen. Mocht hier iets bij zitten wat hij totaal niet leuk vindt, dan zal hij dat zeker zeggen.

Een dag bij Zorg en Gemak
Bert begint de dag met het inladen van de bus. Vervolgens rijdt hij samen met een collega de route. Niet iedereen is zelf in staat om de kratten met was te tillen. De chauffeurs helpen dan graag een handje.

Er zijn ongeveer 180 adressen waar de strijkwas opgehaald wordt. De was wordt om de week om maandag opgehaald en op donderdag teruggebracht. Wanneer de strijkwas aankomt bij Zorg en Gemak, wordt deze gestreken. “Er zijn 40 strijkers, dus het gaat allemaal erg snel. Alles gaat gestructureerd en alle vrijwilligers weten wat er van ze verwacht wordt.

Dit vrijwilligerswerk is erg leuk om te doen, je komt overal en iedereen waardeert het heel erg. Ik ken ondertussen iedereen waar ik langs mag gaan. Wanneer ik een route krijg ken ik die uit mijn hoofd en rijd ik overal zo langs. Verder vind ik het fijn dat ik door dit vrijwilligerswerk echt een houvast heb.” vertelt Bert.

“Hij komt elke week wel een keer terug met een zak chips of snoep. Vorige week kreeg hij zelfs een fles wijn.” vertelt Albert. Bert vindt het fijn om te zien hoe blij mensen worden van het werk dat hij doet. Hij kan dan ook iedereen aanraden om vrijwilliger te worden. (Dit verhaal verscheen eerder op levhelmond.nl.)


Het verhaal van Claudia

Claudia is een jonge vrouw die ongeveer 10 jaar geleden vanwege haar gezondheid bij de dienst Zorg en Gemak  terecht is gekomen. Stichting MEE, die haar begeleidde, attendeerde haar hierop. Vanwege de komst van hun kindje had ze hulp nodig in het huishouden.

In het begin kwam er iemand van Zorg en Gemak bij haar thuis om de was te strijken maar sinds enkele jaren wordt de was thuis opgehaald door de chauffeurs van Zorg en Gemak. Ze komen altijd rond de tijd dat Claudia weg is om haar dochtertje naar school te brengen, daarom zet ze de wasbox buiten alvast klaar. Maar als het even kan probeert ze op tijd terug te zijn om de wasbox persoonlijk aan de chauffeurs te overhandigen.

Claudia is bijzonder dankbaar hiervoor, onlangs heeft ze nog een kaartje gestuurd naar Zorg en Gemak om haar dankbaarheid te tonen. Hierop schrijft ze dat “geven maakt gelukkiger dan ontvangen” en dat zegt genoeg!