Fatima* helpt mensen met dat wat ze zelf niet meer kunnen

"Ik doe het voor die mensen, maar ook een beetje voor mezelf. Ik heb hier contact met anderen en ik kan met hen praten".

“Tien jaar geleden kwam ik met mijn man naar Nederland. Nog geen jaar later hadden we een zoontje van twee maanden en zijn we gescheiden. Die tijd was echt heel moeilijk voor mij. Ik was alleen met mijn zoontje en ik sprak de taal niet. Ik wilde graag met anderen praten, maar ik kon het niet. Dan stond ik te kijken en te huilen, maar kon ik niks zeggen. Gelukkig had ik wel mijn schoonzus, maar zij heeft ook twee kinderen en niet elke dag de tijd.

Ik dacht: ik wil naar voren, ik wil niet terug. Ik kan niet thuisblijven. Dus ik ging naar buiten. Wanneer ik naar buiten ging, zag ik mensen om me heen en vergat ik alles. Ook kwam er iemand bij mij thuis om mij Nederlands te leren. In het begin begreep ik het niet, maar ik bleef het elke dag proberen en uiteindelijk is het gelukt. Zij heeft mij echt geholpen. Na zes á zeven jaar heb ik nog steeds contact met haar: we gaan nog regelmatig koffie drinken.

Ondertussen zat ik ook op school om Nederlands te leren. Op een dag besloot ik de bus te nemen naar school. Ik begreep niks, maar ik wilde het toch proberen. Ik kwam helemaal op de verkeerde plek terecht. De buschauffeur heeft mij toen goed geholpen, die was heel aardig. Toen ik daarna te laat op school kwam, heeft een klasgenoot mij geholpen met uitleggen hoe dat kwam. Ze zei: “Echt goed van je, je hebt het geprobeerd.”

Op een gegeven moment vroeg mijn begeleider of ik wilde gaan helpen bij de LEV-groep. Ik zei: “Ja, dat is goed.” Maar ik kende er niemand. Gelukkig had ik snel contact met de mensen. Ik vind het hier echt leuk. Ik kan mensen die dat zelf niet meer kunnen helpen met strijken. Ik doe het voor die mensen, maar ook een beetje voor mezelf. Ik heb hier contact met anderen en ik kan met hen praten.

Tegen mensen die, net als ik tien jaar geleden, naar Nederland zijn verhuisd en de taal nog niet goed spreken, wil ik zeggen: ga naar buiten. Het is eng, maar ik heb het ook gedaan. Ga op straat met mensen praten. Je moet het gewoon doen.”

*Fictieve naam 

Relevante nieuwsberichten


"Je kunt discussiƫren over interessante onderwerpen. Dat helpt om de taal te leren, maar ook om je professionele netwerk te vergroten".
- Ssendi, deelnemer Wijkblad Corridor