HBO-stagiaires en coaches aan het woord

“Het enige gemeenschappelijke aan de deelnemers is dat ze allemaal, stuk voor stuk, gemotiveerd zijn.”

Iris en Danique zijn stagiaires bij het Stadsleerbedrijf. Danique: “We coachen deelnemers bij organisaties in de stad. Daarnaast hebben we de certificering georganiseerd en zit ik op woensdagmiddag in het taalcafé in de bibliotheek. Daar krijgen mensen extra taalondersteuning onder leiding van vrijwilligers.” Naast het coachen van deelnemers, begeleidt Iris ook ROC-studenten: “De stage bij het Stadsleerbedrijf is breed en dat vind ik fijn, want als ik geen variatie heb raak ik verveeld. Wat ook leuk is, is dat de deelnemers erg gevarieerd zijn.” Danique is het daarmee eens: “Het enige gemeenschappelijke aan de deelnemers is dat ze allemaal, stuk voor stuk, gemotiveerd zijn.”

Voor de organisaties is het fijn dat er coaches zijn. Iris vertelt daarover: “Wij bieden persoonlijke ondersteuning voor de deelnemer en ontlasten daarmee de organisaties. Zij vinden het goed dat deelnemers een kans krijgen en zijn enthousiast om daarbij te helpen. Dat is leuk om te zien.” Het coachen gaat voornamelijk op gevoel met de methodieken van school in het achterhoofd. Zo legt Danique uit: “Natuurlijk neem je alles mee vanuit school en pas je methodieken toe. Verder doe je wat goed voelt voor jou en de deelnemer. Ik maak gebruik van oplossingsgericht werken, omdat ik dat een hele fijne manier van werken vind. Het gaat uit van motivatie en positiviteit: je kijkt ook vooral naar wat er goed gaat. Daarnaast vraag ik regelmatig aan de deelnemers hoe ze de coaching ervaren: hebben ze er iets aan en kan er iets beter? Het gaat puur om de behoefte van de deelnemer.“

Als stagiaires hebben ze al veel mogen leren. Zo vertelt Danique: “We mogen zelf ons leerproces vormgeven. Daar ben ik helemaal niet bewust mee bezig. Maar in de gesprekken met de stagebegeleidster, eens in de twee weken, merk je toch echt wel dat je al veel hebt geleerd. Ik pak dingen anders aan dan in het begin. Ik heb bijvoorbeeld een deelnemer gehad waarbij het contact de eerste paar gesprekken stroef verliep. Ik wist niet wat ik ermee moest doen, we waren allebei zoekende en ik ging aan mezelf twijfelen. Tot ik op een gegeven moment zei: ik stel veel vragen en ik ben hard aan het werk, terwijl het gaat om jouw leerproces. Hij zag dat zelf ook in. Daarna ging het echt super goed. Er kwamen hele verhalen op gang. Ik was zo blij. Ik denk dat het met vertrouwen te maken had. Het is ook niet niks, iemand die voor je komt zitten, met jou komt bespreken hoe het met je gaat en wat je daarin kunt leren. Dus daar heb ik van geleerd om met mijn volgende deelnemer eerst goed kennis te maken, want je moet toch iemand leren kennen voordat je zijn vertrouwen kan winnen om iets te bespreken. De basis moet goed zijn, anders houdt het op.” Iris vult aan: “Wij doen ons werk door te praten. Daardoor is vertrouwen heel belangrijk. Als er vertrouwen is, vertelt de deelnemer meer en kun je diegene beter helpen. Het belangrijkste is dat je als coach probeert het ze zelf te laten doen. Dan kunnen ze het later ook zelf en hebben ze jou niet meer nodig. Dat is het doel van ons werk. En soms is dat heel lastig. Ik ben iemand die gauw oplossingen wil aandragen.” Danique: “Ja, dat is af en toe op je handen zitten.”

Danique is tevreden over het Stadsleerbedrijf. “Wat ik goed vind aan het Stadsleerbedrijf is dat er zoveel mensen mee willen doen. Ook onze functie vind ik nuttig, want je volgt de ontwikkeling van de deelnemer van dichtbij en dat vind ik heel mooi.“ Iris: “Ja precies. Tot nu toe had ik alleen maar school en bijbaantjes gehad. Nou heb ik eindelijk het idee dat de mensen iets aan mij hebben en dat voelt nuttiger dan alle andere dingen die ik ooit heb gedaan. Dat vind ik zelf heel fijn.” Iris sluit af met: “Ik hoop dat het Stadsleerbedrijf in heel Nederland komt. Laten we beginnen met Brabant en dan steeds verder verspreiden. Ik denk dat het heel veel steden kan helpen.”

Relevante nieuwsberichten


“Het Stadsleerbedrijf biedt kansen aan inwoners die niet zelfstandig betaald werk of vrijwilligerswerk kunnen doen. Dit doen we samen met inwoners en partners in Helmond.”
- Stadsleerbedrijf Helmond