Mahmoud helpt de conciërge van Basisschool de Lindt

“Ik vind het goed om nieuwe dingen te leren.”

Mahmoud Haj Ahmad, uit Syrië, woont sinds twee jaar in Helmond. “Ik woon hier met mijn vrouw en kinderen. Wij zijn blij dat we hier in Helmond zijn gaan wonen. We vinden dat het een mooie stad is.”

Mahmoud is deelnemer bij het Stadsleerbedrijf. Hij helpt de conciërge van Basisschool de Lindt met bijvoorbeeld kopiëren, opruimen en klusjes als de lampen vervangen. “Toen ik in Syrië woonde, was ik advocaat. Maar hier in Nederland is het recht anders dan in Syrië, dus moet ik een nieuw certificaat halen om als advocaat aan de slag te mogen. Maar dat weet ik en ik vind het geen probleem om hier ander werk te gaan doen. Zo lang ik uiteindelijk maar een betaalde baan vind. Het Stadsleerbedrijf helpt me daarbij. Het belangrijkste voor mij is dat ik de Nederlandse taal leer en dat ik de Nederlandse regels leer. Ik heb bij een aantal scholen Nederlands gestudeerd. Soms begrijp ik alles, maar soms als ze in Helmonds dialect praten niet”, vertelt hij lachend. Zijn participatiecoach, Jan-Pieter van Bokhoven, legt uit: “De conciërge van de Lindt is een echte Helmonder en praat plat Helmonds. Mahmoud en ik hebben al afgesproken dat hij eerst zijn inburgeringsdiploma haalt voordat hij met Helmonds begint!”

Mahmoud is tevreden over zijn match met Basisschool de Lindt: “Ik vind het goed om nieuwe dingen te leren. Ik verbeter.” Zijn participatiecoach vult aan: “Maar nou is het ook wel een leuke plek daar, hè?” Daarop antwoordt Mahmoud enthousiast: “Ja, gezellige directeur, gezellig werk, een gezellig plekje. Het zijn aardige mensen.” Niet alleen Mahmoud is enthousiast, zo vertelt zijn coach: “De directeuren van de basisscholen komen eens in de maand bij elkaar. Scholen hebben er ook belang bij dat kinderen een ander beeld krijgen van statushouders, omdat de media een vertekend beeld van hen geeft. Als gevolg daarvan is er nu een tweede basisschool waar ook een deelnemer geplaatst wordt. Dan heb je toch een win-win situatie!”

 

 

Relevante nieuwsberichten


"Ik help veel ouderen die bijvoorbeeld in een rolstoel zitten met wat ik doe"
- Hosam, deelnemer Zorg- en gemaksdiensten