Sasha helpt dementerende ouderen bij de Pannehoeve

"Er wordt rekening gehouden met wat ik wil. Ik wil dit zo lang mogelijk blijven doen"

Sasha* helpt dementerende ouderen bij Zorgboog de Pannehoeve met alles wat zich in de woonkamer afspeelt, zoals de tafel dekken, eten voorbereiden en mensen helpen als ze zelf niet kunnen eten.

“Ik vind het fijn om iets voor de ouderen te kunnen betekenen. Daarom kom ik ze twee keer in de week helpen. Ik ben een heel zorgzaam persoon. Ik wil graag helpen en bijdragen. Daar krijg ik een fijn gevoel van, het maakt mij gelukkig.” In het verleden heeft ze het niet altijd makkelijk gehad. “Vroeger hebben mensen om mij heen misbruik gemaakt van mijn behulpzaamheid. Dat heeft mij in een moeilijke situatie gebracht. Het ging slecht met mij. Ik weet hoe het voelt om eenzaam te zijn. Ik heb geen familie in mijn omgeving, behalve mijn zoon. Daarom leef ik heel erg mee met mensen die eenzaam zijn. Ik wil niet dat zij in die situatie zitten, samenzijn is fijn. De ouderen helpen mij ook met hun waardering.” En als ze dan ergens niet uitkomt, kan ze bij haar coach terecht: “Ik kan altijd naar haar toe als iets niet goed gaat. Zo hielp ik eerst ook met activiteiten voor ouderen, maar dat vond ik niet leuk. We hebben het erover gehad en nou mag ik beide dagen in de eethoek helpen. Er wordt rekening gehouden met wat ik wil. En ze helpt me wanneer ik niet weet hoe ik iets aan moet pakken. In het begin wist ik bijvoorbeeld niet hoe ik om moest gaan met demente ouderen. Dan raakte ik in paniek over hoe ik moest reageren. Voor mij was dat heel nieuw. Mijn coach zei toen: ‘Maak je niet druk, we gaan dit stap voor stap doen.’ Nu gaat het goed en weet ik wat ik moet doen. Ik wil dit zo lang mogelijk blijven doen. Ik ben nu 63 en mijn doel is om dit te blijven doen totdat ik hier misschien zelf kom te zitten!”  

*Fictieve naam 

Relevante nieuwsberichten


"Ik help mensen met wat ze zelf niet meer kunnen doen. Ik doe het voor die mensen, maar ook een beetje voor mezelf. Ik heb hier contact met anderen en ik kan met hen praten".
- Fatima, deelnemer Zorg- en gemaksdiensten