Speeltuin Helmond West in samenwerking met het Stadsleerbedrijf

Speeltuin "Helmond-West" is niet meer weg te denken uit de wijk. Dankzij de vele vrijwilligers is de tuin ieder jaar weer geopend vanaf maart tot 1 november. Volgens bestuursleden Hans van Bussel en Leo Gruijters zijn er momenteel 21 vrijwilligers druk bezig met de speeltuin. Een daarvan is de deelnemer van Stadsleerbedrijf, Tesmesgen. Die zouden ze voor geen goud willen missen.

De deelnemers van Stadsleerbedrijf ondersteunen maatschappelijke organisaties en verenigingen in hun wijk of stad. Zo helpen ze bijvoorbeeld ouderen met boodschappen doen of helpen ze mee in de keuken van een wijkhuis. Ook in de Speeltuin Helmond-West helpt een deelnemer van Stadsleerbedrijf mee om alles in orde te houden.

Speeltuin Helmond-West is niet meer weg te denken uit de wijk. Dankzij de vele vrijwilligers is de tuin ieder jaar weer geopend vanaf maart tot 1 november. Volgens bestuursleden Hans van Bussel en Leo Gruijters zijn er momenteel 21 vrijwilligers druk bezig met de speeltuin. Een daarvan is de deelnemer van Stadsleerbedrijf, Tesmesgen. Die zouden ze voor geen goud willen missen. In het prachtige paviljoen bij de speeltuin vertellen de beide bestuursleden over het wel en wee van de speeltuin.

Duurzaam

De speeltuin is oorspronkelijk opgericht voor de kinderen in de wijk. Met de komst van het nieuwe paviljoen in 2017 heeft de speeltuin nog meer functies gekregen. In het paviljoen kan de gemeente vergaderingen houden, worden er wekelijks kaartavonden georganiseerd en is er plek voor het IVN. In de speeltuin is ook een beweegtuin voor ouderen. De speeltuin wil alleen toegang bieden aan partijen die zich bezig houden met duurzaamheid. De speeltuin presenteert zich steeds meer als groene speeltuin. Deze biedt in samenwerking met het IVN meer buiten spelen, zoals water, zand, hutten bouwen en spelactiviteiten waarbij de natuur een rol speelt.  Er is een speciaal poortje gemaakt naar het riviertje De Loop. Deze loopt langs de speeltuin. Het IVN neemt de kinderen mee en wijst hen dan op de mooie natuur die hen omringt. Het bestuur, dat bestaat uit vijf vrijwilligers, organiseert ieder jaar aan het begin van het seizoen een speciale openingsdag. De afsluiting van speeltuinseizoen wordt gevierd met een ‘lichtjesavond’ waarbij de speeltuin ’s avonds geopend is. De kinderen spelen dan in een feestelijk verlichte speeltuin. De speeltuin werkt samen met Jantje Beton en Nuso. Dat is een overkoepelende belangenorganisatie voor speeltuinen. Op deze manier krijgt de speeltuin advies en informatie, vooral op het gebied van wet- en regelgeving.

Bestuur en vrijwilligers

Leo begeleidt doorgaans de stagiairs die van Stadsleerbedrijf komen. De bestuursleden zijn niet op vaste momenten in de speeltuin. Hans vertelt dat hij er zo’n twee tot drie avonden aanwezig is en Leo denkt er wel vijf keer per week te komen. De speeltuin zit in hun hart. Dat blijkt uit wat de heren vertellen over het contact met mensen en de blije gezichtjes van de spelende kinderen. ‘We hebben een prachtig mooi, verzorgde speeltuin en paviljoen. We zijn er trots op dat dit mogelijk is met alleen maar vrijwilligers’.

De vrijwilligers zij doorgaans senioren die iets hebben met de speeltuin. Ze wonen in de buurt, zijn deelnemers van de beweegtuin of gewoon buurtbewoners die zich graag willen inzetten voor de gemeenschap. Er zijn zelfs mensen die zelf vroeger hebben gespeeld in de speeltuin van Helmond West. Overigens geven de beide bestuursleden aan dat meer vrijwilligers van harte welkom zijn. Zij kunnen contact opnemen met Leo Gruijters of Hans van Bussel. ‘Alle hulp is welkom, al is het maar voor een dagdeel in de week.’

Deelnemers Stadsleerbedrijf

De speeltuin is erg blij met de deelnemers van Stadsleerbedrijf. Soms krijgen ze deelnemers die in de kantine werken. De huidige deelnemer wil liever buiten werken. Hij maakt zich sterk voor een prachtig onderhouden van de tuin, ruimt de rommel op, zorgt dat het terras en de toiletten schoon zijn. Als het erg druk is, helpt hij ook met drankjes uitserveren op het terras. Ook voor kleine reparaties aan de toestellen draait hij zijn hand niet om. Leo: ‘We weten dat hij hier is om beter Nederlands te leren en dat hij straks gaat doorstromen naar een betaalde baan, maar eerlijk gezegd; we willen hem eigenlijk niet meer missen! Hij heeft het hier zelf ook heel goed naar de zin.’

Tesmesgen beaamt de uitspraak dat hij het goed naar zijn zin heeft. ‘Ik vind het onderhoud aan de speeltuin en het groen heel leuk. Ik ben graag buiten bezig. Ik spreek de taal nog steeds niet zo goed, ik ben niet zo goed in taal, ik ben beter in dingen doen. Ik vind het dan nog steeds moeilijk om gesprekken te voeren. Ik werk hier nu twee jaar in de speeltuin en vind het heel erg fijn. Toch hoop ik dat ik hierdoor wel een betaalde baan ga krijgen.’

Vele bezoekers per jaar

De speeltuin trekt ieder jaar vele bezoekers, het ene jaar meer dan het andere. Natuurlijk heeft het weer hier invloed op, maar toch zijn er zo’n 900 gezinnen die een abonnement hebben. De speeltuin telt tussen de 50.000 en 60.000 bezoekers per jaar. De doelgroep zijn kinderen van ongeveer 2 tot 12 jaar, daarna verschuift de interesse van de jeugd. Leo: ‘De speeltuin is toegankelijk voor mensen met een beperking maar er zijn geen speciale toestellen voor kinderen in een rolstoel. Eigenlijk hebben we daar ook nog nooit vragen over gehad.’

Een abonnement op de speeltuin voor het hele gezin, inclusief opa en oma kost 25 euro per jaar. Het blijkt dat vele gezinnen een bezoek aan de speeltuin niet kunnen betalen. Diverse organisaties zetten zich ervoor in dat deze gezinnen toch kunnen meedoen in de maatschappij: stichting Lief en stichting Leergeld springen nogal eens bij om ook deze kinderen een onbezorgde speeltijd te bezorgen.

Grootste succes van de speeltuin

Beide bestuursleden kunnen precies uitleggen waar het grote succes van de speeltuin vandaan komt. Ze vertellen dat alles klopt. De inrichting, de veiligheid, het onderhoud, betrokken bestuursleden en vrijwilligers, de lage entreegelden, de openingstijden, veel zitmogelijkheden, de sociale buurtfunctie en de samenwerking met andere partijen zijn allemaal factoren die meespelen in het succes. Leo en Hans sluiten af; ‘Het is gewoon fijn en natuurlijk buitenspelen, alles klopt!’      

Hebt u belangstelling voor de speeltuin Helmond-West of wilt u zich aanmelden als vrijwilliger: via www.speeltuinhelmondwest.nl kunt u alle informatie vinden.

 

Relevante nieuwsberichten


“Het Stadsleerbedrijf biedt kansen aan inwoners die niet zelfstandig betaald werk of vrijwilligerswerk kunnen doen. Dit doen we samen met inwoners en partners in Helmond.”
- Stadsleerbedrijf Helmond