Thuis bij Mientje

Een dagopvang voor eenzame ouderen uit Helmond.

Thuis bij Mientje, een dagopvang voor eenzame ouderen uit Helmond

Het Stadsleerbedrijf is een netwerksamenwerking in Helmond en biedt kansen en leerplekken aan inwoners zodat iedereen kan meedoen in de maatschappij. Deelnemers van het Stadsleerbedrijf worden op vele plekken in Helmond ingezet. Via de plaatsing bij Thuis bij Mientje, waar zij op vrijwillige basis allerhande hand- en spandiensten doen, hopen zij het ritme in hun leven te hervinden en dankzij de werkervaring naar een reguliere baan te kunnen doorstromen.

Zorgboerderij Thuis bij Mientje is een dagopvang voor eenzame ouderen en ouderen met een vorm van dementie uit Helmond. Het idee ontstond omdat de moeder van Cristel Otten al enkele jaren symptomen van dementie vertoonde en zij zocht voor haar een dagbesteding, maar vond niet iets wat bij haar paste. De noodzaak van een dagbesteding op een prachtige locatie in Helmond was en is erg hoog. Toen dus de mogelijkheid zich voordeed is Cristel er met veel enthousiasme en doorzettingsvermogen ingedoken om dit te kunnen realiseren. Cristel ontmoette Jeanine de Groot. Zij werkt al 25 jaar in de zorg. Samen zijn zij in maart 2019 vol enthousiasme gestart met een dagbesteding voor eenzame ouderen en ouderen met een vorm van dementie… op het eigen terrein van Mientje, de moeder van Cristel.

Thuis bij Mientje

De cliënten wordt een warm en gezellig thuisgevoel gegeven. Dagelijks ontvangen zij zo’n tien tot twaalf cliënten en deze worden begeleid door vijf zorgprofessionals en zo’n vijftien vrijwilligers, die elke dag weer klaar staan om te helpen.

In een fantastische sfeer worden de cliënten ontvangen. Samen met enkele zorgprofessionals en de onmisbare vrijwilligers zorgen Cristel en Jeanine ervoor dat de cliënten worden gestimuleerd om deel te nemen aan gesprekken, aan muziek en beweegactiviteiten, sport- en spelactiviteiten, knutsel- en kluswerkzaamheden en met mooi weer buitenactiviteiten, geheugenspelletjes, wandelen of gewoon gezellig bij de vijver zitten. Ook een bezoekje aan het dierenparkje of een spelletje jeu-de-boules behoren tot de activiteiten die worden aangeboden.

Activiteiten buitenshuis staan ook op het verlanglijstje maar daar is momenteel geen budget voor. ‘We zijn wel aangemeld bij Stichting Duo fietsen en vanaf september mogen de cliënten gaan ervaren wat het is om weer door Helmond te fietsen,’ aldus Jeanine.

Individuele benadering

Thuis bij Mientje biedt cliënten weer een zinvolle dagbesteding met een individuele benadering. ‘Alles mag, niks moet,’ is zo’n beetje het motto. Door alle vrijwilligers en cliënten wordt er met liefde en veel plezier gezorgd voor het welzijn van cliënten op geestelijk en lichamelijk gebied. Een nadeel is, als we er al één moeten noemen, dat als cliënten geestelijk zover achteruitgaan, dat onze dagbesteding niet meer toereikend is voor de client, dat ze doorstromen naar een verpleegtehuis en we dus afscheid moeten nemen van iemand die wekelijks heeft deelgenomen aan onze dagbesteding, aldus Cristel.

Uitbreiding?

Thuis bij Mientje had al vrij snel een wachtlijst en omdat de nood dus erg hoog is, zijn er voorzichtig plannen om het naastliggende pand in gereedheid te brengen, zodat ze nog meer cliënten kunnen ontvangen en hun eventuele partners kunnen ontlasten, waardoor cliënten langer thuis kunnen blijven wonen.

Samenwerking met Stadsleerbedrijf

Cristel is ontzettend blij met de hulp van alle vrijwilligers, zeker ook van het Stadsleerbedrijf. ‘Zonder de hulp van deze mensen zouden we niet zoveel kunnen doen voor onze cliënten. Ze verzorgen heel veel taken: ze helpen bij spelletjes, met het koken, ze gaan wandelen en voeren gesprekken en zijn dus gewoon onmisbaar voor ons.’ De begeleiding van de deelnemers van Stadsleerbedrijf ligt in handen van Cristel en de vijf zorgprofessionals. Natuurlijk krijgen de deelnemers ook begeleiding van hun coach via Stadsleerbedrijf.

Relevante nieuwsberichten


"Mijn drijfveer is om de ultieme match te bereiken. De deelnemer, dat is echt waarvoor ik het doe".
- Monique, Participatiecoach