Beata

Door privéomstandigheden vallen de plannen van deze Poolse in duigen. Met de juiste hulp hield ze het hoofd boven water. Nu het stof is neergedaald werkt Beata hard aan haar terugkeer richting werk. Als vrijwilliger bij de helpdesk voor arbeidsmigranten is ze nu zelf de reddingsboei voor mensen die het moeilijk hebben. Lees verder >>

Ze is nog niet zo lang in Nederland; sinds 2019 woont ze in Helmond. Ze komt niet van héél ver hier vandaan, maar toch ver genoeg om vreemd te zijn in ons land en deze stad; Beata komt uit Polen.

Na gewerkt te hebben als schoonmaakster en in de productie, ging ze aan het werk bij een opticien. Haar plan was om daar een opleiding te volgen en haar droom waar te maken: werken als opticien. Door privéomstandigheden viel ze ziek uit en belandde in de ziektewet. Het viel haar zwaar om die droom los te moeten laten. 

Vanuit het UWV werd een re-integratieprogramma opgestart en daarmee begon ook het verhaal van Beata bij het Stadsleerbedrijf. Haar re-integratiecoach verwees door naar het Stadsleerbedrijf om eens te kijken naar de mogelijkheden.

In het intakegesprek vindt Beata het moeilijk om haar talenten en kwaliteiten te benoemen. Ze realiseert zich dat ze die graag eerst zou willen ontdekken. Dat ze graag iets voor anderen wil betekenen, weet ze daarentegen maar al te goed. Ze heeft zelf ook al ideeën: door haar Poolse achtergrond zou ze veel voor de Poolse arbeidsmigranten in Helmond kunnen betekenen.

De coördinator van het Stadsleerbedrijf die betrokken is bij haar traject, legt meteen contact met LEV-collega Krystyna. Het blijkt en match ‘made in heaven’. Krystyna kan de hulp van Beata goed gebruiken en Beata is op haar beurt weer erg blij dat ze iets voor andere mensen kan doen.

Maar wat doet ze nu eigenlijk precies? “Ik help arbeidsmigranten bij de helpdesk van LEVgroep. Daar komen allerlei vragen binnen via de mail of telefonisch, bijvoorbeeld over schulden, verzekeringen maar ook over vaccinaties. Ik geef advies en vertel waar en bij wie ze met deze vragen terecht kunnen. Soms kom je ook andere problemen tegen, die herken ik dan door goede vragen te stellen. Vaak moet ik zelf nog zoeken naar de juiste plek voor de vragen.” Dat betekent dat Beata voor haar vrijwilligerswerk veel aan de telefoon zit. “Voordat ik begon met het vrijwilligerswerk, nam ik eigenlijk nooit mijn telefoon aan en vond ik het super spannend om ergens naar toe te bellen. Nu doe ik dat gewoon!”

Een tijdje terug heeft Beata haar leerovereenkomst getekend bij het Stadsleerbedrijf; het traject is écht begonnen. “Ik groei bij jullie, ik krijg de ruimte, steun en vrijheid om te leren en dat allemaal aangepast aan mijn eigen tempo.”

De taken van Beata worden binnenkort al verder uitgebreid. Zo vertelt ze: “Ik ga waarschijnlijk ook nog ondersteunen bij de een groep voor alleenstaande Poolse moeders. Dat vind ik echt heel erg leuk! Jullie nemen mij mee en denken echt aan mij. Ik durf bij LEVgroep echt mezelf te zijn!”

Haar verhaal is pas net begonnen.