Het verhaal van Abdallah: deelnemer van het Stadsleerbedrijf bij Stichting het Beginstation

Stichting Het Beginstation is gelegen aan het Stationsplein in Helmond. Het is een innovatiecentrum dat zich richt op werkgelegenheid, starts-ups en innovaties voor een circulaire economie. Een voorbeeld hiervan is het project Stecci. Dit houdt in dat meubels gemaakt worden van afval. Statushouders en designstudenten hebben hierin samengewerkt met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Er zijn bijvoorbeeld banken ontworpen van afval pallets. Als deze niet gebruikt zouden zijn, waren ze nu vermalen. Deze zijn dus volledig circulair en duurzaam gemaakt. Een ander project van Het Beginstation is Het Fietsenstation. Dit is een project waarbij ‘weesfietsen’ een nieuwe eigenaar krijgen. Eventueel worden deze fietsen opgeknapt zodat ze weer verkocht kunnen worden. Zoals Het Beginstation zelf beschrijft ‘goede fietsen voor een mooi prijsje, variërend van stapfiets tot stadsfiets’.

Abdallah komt uit Syrië, is 29 jaar oud en inmiddels drie en een half jaar in Nederland. Hij heeft via het Stadsleerbedrijf een stageplaats bij Het Beginstation. Hij spreekt inmiddels een aardig woordje Nederlands maar vindt zelf dat het nog niet goed genoeg is. In Syrië heeft hij een diploma gehaald voor apothekersassistent, dat is in Nederland geherwaardeerd op MBO niveau 4.

ICT-er bij Het Beginstation

Abdallah is via Kelly en Koen terechtgekomen bij Het Beginstation. Hij verricht daar ICT werkzaamheden, zoals programmeren. Door contact te maken met zijn collega’s op het Beginstation, kan hij oefenen met zijn Nederlandse taal. Hij vindt het erg leuk om met de computer te werken, omdat hij graag praktisch te werk gaat. Mocht het zo zijn dat Abdallah niet verder kan in de ICT branche, dan wil hij gaan werken als apotheekassistent. Tijdens zijn stage wordt hij begeleidt door Koen van het Stadsleerbedrijf. Koen is zijn ontwikkelcoach die hem helpt bij het werken aan zijn persoonlijke leerdoelen. Koen vraagt hem naar zijn doelen: ‘Ik wil graag mijn Nederlands verbeteren, meer contact maken met Nederlandse mensen, een ICT-opleiding doen en natuurlijk werkervaring krijgen.’

Onlangs heeft Abdallah een meeloopdag gehad op het ROC, maar hij mag zich pas aanmelden als hij de taalniveautoets heeft behaald. Eenmaal per week gaat Abdallah in het kader van EmpowerMAN via Stadsleerbedrijf sporten. Hij gaat dan voetballen, basketballen of een andere sport beoefenen. Dit doet hij samen met andere deelnemers met een niet-Nederlandse afkomst. Het doel hiervan is om deelnemers meer met elkaar in contact te brengen.

Als zijn coach hem vraagt waar hij zichzelf over vijf jaar ziet, antwoordt hij: ’Ik denk dat ik dan werk in de ICT en anders toch in een apotheek.’ Hij is blij met de begeleiding van Stadsleerbedrijf. Hierdoor kan hij werkervaring opdoen in Nederland waardoor hij een nieuwe toekomst op kan bouwen.

 

Relevante nieuwsberichten


"Op dit moment haal ik erg veel voldoening uit mijn leven. Dat komt eigenlijk door alles hier".
- Lia, deelnemer Zorg- en gemaksdiensten