Het verhaal van Rula Bakker, deelneemster in het Stadsleerbedrijf

Rula Bakker is 33 jaar en is twee jaar geleden samen met haar man en twee jonge kinderen gevlucht uit Syri├ź. Zij heeft daar een universitaire studie gedaan en was al meer dan tien jaar onderwijzeres van leerlingen in groep 3 en 4 op de lagere school. Inmiddels is ze deelneemster in het Stadsleerbedrijf en doet ze vrijwilligerswerk op - natuurlijk - een basisschool.

Rula Bakker is 33 jaar en is twee jaar geleden samen met haar man en twee jonge kinderen gevlucht uit Syrië. Zij heeft daar een universitaire studie gedaan en was al meer dan tien jaar onderwijzeres van leerlingen in groep 3 en 4 op de lagere school. Zij wil samen met haar man in Nederland een toekomst opbouwen en Rula wil maar één ding: weer voor de klas staan. Ze begrijpt dat ze om dat te bereiken eerst het Nederlands op hoog niveau perfect moet beheersen. Dat is ook een van de redenen dat ze via Stadsleerbedrijf vrijwilligerswerk doet…waar anders dan op een school.

In de maand december is Rula een half jaar werkzaam op de Wilhelminaschool, waar ze tussen de middag de kinderen op het schoolplein in de gaten houdt en zorgt dat de lunch goed verloopt. Ze vindt het frustrerend dat ze werkzaamheden verricht die onder haar niveau liggen, maar het stimuleert haar des te meer om de Nederlandse taal zo goed onder de knie te krijgen dat ze weer zelf voor de klas mag staan. Dat betekent voor haar dat zij het Nederlands op niveau C1 onder de knie dient te krijgen.

Rula is bij Stadsleerbedrijf gekomen via haar contactpersoon bij de gemeente. Die heeft aan haar gevraagd wat ze wil doen, wat ze kan doen en wat de mogelijkheden zijn om haar Nederlands te verbeteren als zij besluit vrijwilligerswerk te gaan doen. Dat aanbod om naar Stadsleerbedrijf te gaan, heeft Rula met twee handen aangepakt. 

Op de Wilhelminaschool ontmoet zij collega’s waarmee ze samen de kinderen begeleidt tijdens de middagpauze en lunch. Door met haar collega’s te spreken leert ze het Nederlands beter spreken. Van haar coach van Stadsleerbedrijf, Aline Pit, heeft zij begeleiding en tips gekregen hoe zij nóg beter kan communiceren. Rula lacht: ’Kon ik maar net zo goed Nederlands spreken als mijn kinderen, die lachen mij uit als ik iets verkeerd zeg. Het moeilijkste voor mij is, als er veel mensen tegelijk praten…en natuurlijk als ze in dialect spreken…’ Ze schatert als we Helmondse woordjes voorzeggen en schudt haar hoofd: ’nee, daar versta ik niets van.’

Rula heeft inmiddels een afspraak met een andere school, waar ze als klassenassistent gaat werken. Ze is blij als dit traject doorgaat, want dat zou betekenen dat zij weer een stapje dichter bij haar doel komt, om zelf weer voor de klas te mogen staan.

Zowel Rula als haar echtgenoot werken beiden als vrijwilliger via Stadsleerbedrijf. Rula is heel blij met de werkzaamheden die zij doet. ‘Eigenlijk wil ik tegen alle mensen die uit het buitenland komen zeggen: 'Ga als vrijwilliger werken. Op die manier kun je contact maken met Nederlanders én de taal goed leren spreken.’

Coach Aline Pit is blij dat zij Rula mag begeleiden: ‘Het is heel leuk om haar te informeren en helpen. Rula is heel erg goed gemotiveerd. Ze heeft al heel veel geleerd en maakt grote stappen op weg naar haar doel. Ja, ik zie haar echt groeien.’

 

Het Stadsleerbedrijf is een netwerksamenwerking in Helmond dat kansen en leerplekken biedt aan inwoners zodat iedereen kan meedoen in de maatschappij. Sommige statushouders vinden door vrijwilligerswerk via Stadsleerbedrijf een baan en kunnen in Nederland een nieuwe toekomst opbouwen. Wil jij ook vrijwilliger worden bij Stadsleerbedrijf, ga langs bij Stadsleerbedrijf, Penningstraat 55, 5701 MZ Helmond of bel 0492 59 89 89 voor meer informatie.

 

Relevante nieuwsberichten


"Ik vind het een heel goed initiatief. Ik ben goed gematcht".
- Gijs