Werken als vrijwilliger in het Stadsleerbedrijf: Een kijkje bij wijkhuis de Geseldonk

Het Stadsleerbedrijf biedt o.a. plekken bij verschillende wijkhuizen in Helmond zoals bij Wijkhuis De Fonkel, WestWijzer en De Geseldonk. Hier vinden diverse (wijk)activiteiten plaats voor ouderen, kinderen en volwassenen. In wijkhuis De Geseldonk zijn ze heel blij met de vrijwilligers van Stadsleerbedrijf. Lees er hier meer over!

Tim Kuijpers is beheerder van wijkhuis De Geseldonk en juicht de samenwerking toe: ’Het mes snijdt aan twee kanten. Wij krijgen een half jaar hulp in De Geseldonk en de kandidaten krijgen de kans om hier veel te leren en ervaring op te doen.’ Tim zorgt voor de begeleiding van de kandidaat en doet dit in samenwerking met de coach van het Stadsleerbedrijf. De voortgang wordt gedurende het traject gevolgd, geëvalueerd en na een half jaar afgesloten met een feestelijke certificering.

Tim vertelt wat de gastvrouwen/gastheren tot hun taken moeten rekenen: ‘De kandidaten die via het Stadsleerbedrijf bij ons worden geplaatst worden minimaal twee dagdelen per week ingezet. Ze komen vaker meer dan minder, omdat ze het zo leuk vinden!

De kandidaten krijgen de taak van gastvrouw/gastheer. Die taak is zoveel omvattend: ze maken de gasten van De Geseldonk wegwijs in het pand, zorgen voor koffie en thee, tijdens evenementen zorgen ze voor de bediening en er horen ook lichte schoonmaakwerkzaamheden bij, zoals de afwas. Kortom alles wat er in het wijkhuis gebeurt, kunnen ze bij helpen. Natuurlijk worden de taken verricht in samenwerking met alle teamleden.’

Door het deelnemen aan het gezamenlijke project, krijgen de kandidaten ervaring in horeca-activiteiten en leren contact te maken met bezoekers. Na het traject, waarin soms grote en soms kleine stappen worden gemaakt, kunnen zij verder in hun ontwikkeling: ze kunnen verder gaan met vrijwilligerswerk maar ook een opleiding gaan volgen of doorstromen naar betaald werk.

Tim: ‘De kandidaten zijn altijd goed gemotiveerd en door ons worden ze volledig in het team opgenomen: ze zijn volwaardig lid van het team en daarom delen ze ook mee in bijvoorbeeld de vrijwilligersavond en de kerstpakkettenavond.’ Op de vraag of de kandidaten na het afgeronde traject nog eens terugkomen, lacht Tim breeduit: ‘Ja, op de koffie! Voor de gezelligheid.’

 

Relevante nieuwsberichten


"Je kunt discussiƫren over interessante onderwerpen. Dat helpt om de taal te leren, maar ook om je professionele netwerk te vergroten".
- Ssendi, deelnemer Wijkblad Corridor